Sezon na aronię w pełni, więc trzeba korzystać. A smak aronii jest dosyć specyficzny i nie każdy ją lubi. Nie da się jej zajadać jak np jagody z cukrem.. Nie do wszystkiego tez pasuje. Więc jak nie wiadomo co zrobić , to najlepiej ukręcić zwykły placek.:)
Przepis na ciacho jest bardzo prosty, potrzebujesz tylko sił w rękach i dużej mocy w mikserze, bo on będzie potrzebny . Dla tych którzy nie lubią aronii i boją się , że ciasto będzie cierpkie, uprzedzam że takie nie wyjdzie. Osobiście nie przepadam za kwaśnymi i mało słodkimi ciastami, więc wiem co mówię!
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej;
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej;
- 1 szklanka białego cukru;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 4 jaja;
- 250 g margaryny;
- 300 g aronii (u mnie mrożona) + mąka pszenna do oprószenia owoców
Kruszonka:
- 1/3 kostki margaryny (około 83,3 g);
- Opakowanie cukru wanilinowego (16 g);
- 100 g mąki pszennej (około 5 czubatych łyżek)
Sposób przygotowania:
- Białka jaj oddzielić od żółtek.
- Białka ubić na sztywną pianę.
- Żółtka utrzeć mikserem z margaryną i cukrem na puszystą masę. Stale miksując (na niskich obrotach) dodać obie mąki i proszek do pieczenia.
- Na końcu dodać sztywną pianę z białek i delikatnie wymieszać.
- Przygotować kruszonkę. Do miseczki wsypać mąkę, cukier i margarynę i rozetrzeć palcami na kruszonkę.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Ciasto wyłożyć na blachę, na wierzch ułożyć owoce oprószone mąką, a na owoce wysypać kruszonkę.
- Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 45 - 60 minut (ja piekłam 60 minut).
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz