CIasto z aronią, dobry, nie cierpki!

  Sezon na aronię w pełni, więc trzeba korzystać. A smak aronii jest dosyć specyficzny i nie każdy ją lubi. Nie da się jej zajadać jak np jagody z cukrem.. Nie do wszystkiego tez pasuje. Więc jak nie wiadomo co zrobić , to najlepiej ukręcić zwykły placek.:) 
Przepis na ciacho jest bardzo prosty, potrzebujesz tylko sił w rękach i dużej mocy w mikserze, bo on będzie potrzebny . Dla tych którzy nie lubią aronii i boją się , że ciasto będzie cierpkie, uprzedzam że takie nie wyjdzie. Osobiście nie przepadam za kwaśnymi i mało słodkimi ciastami, więc wiem co mówię!

Składniki: 

  1. 1,5 szklanki mąki pszennej;
  2. 1 szklanka mąki ziemniaczanej;
  3. 1 szklanka białego cukru;
  4. 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  5. 4 jaja;
  6. 250 g margaryny;
  7. 300 g aronii (u mnie mrożona) + mąka pszenna do oprószenia owoców

Kruszonka:
  1. 1/3 kostki margaryny (około 83,3 g);
  2. Opakowanie cukru wanilinowego (16 g);
  3. 100 g mąki pszennej (około 5 czubatych łyżek)


Sposób przygotowania:
  1. Białka jaj oddzielić od żółtek.
  2. Białka ubić na sztywną pianę.
  3. Żółtka utrzeć mikserem z margaryną i cukrem na puszystą masę. Stale miksując (na niskich obrotach) dodać obie mąki i proszek do pieczenia.
  4. Na końcu dodać sztywną pianę z białek i delikatnie wymieszać.
  5. Przygotować kruszonkę. Do miseczki wsypać mąkę, cukier i margarynę i rozetrzeć palcami na kruszonkę.
  6. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  7. Ciasto wyłożyć na blachę, na wierzch ułożyć owoce oprószone mąką, a na owoce wysypać kruszonkę.
  8. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 45 - 60 minut (ja piekłam 60 minut).
  
Smacznego!



Komentarze